Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken

Van lascursus tot workshop verzekeringen: Corso Vollenhove investeert in de toekomst

15
mei

Van lascursus tot workshop verzekeringen: Corso Vollenhove investeert in de toekomst

Hoe zorg je ervoor dat een traditie als het bouwen van praalwagens blijft voortbestaan? Hoe stimuleer je ontwikkeling? Dat zijn vragen waar de organisatie van Corso Vollenhove, de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.), zich regelmatig over buigt. Eén van de antwoorden komt in de vorm van ‘Corso Colleges’. Workshops over verschillende onderdelen van het jaarlijkse bloemencorso.

“Voor een eerste keer vind ik het best goed gaan”. Thijmen Paters (12) doet zijn laskap af, die zijn ogen beschermt tegen het felle licht. Al van kleins af aan gaat hij met zijn vader mee naar wagenbouwgroep Fatal Attraction. “Het prikken van de dahlia’s vind ik het leukste om te doen, maar eigenlijk is alles leuk. Het is een fijn gevoel wanneer de wagen af is.” Daarmee bedoelt hij de wagen voor het Jeugdcorso, waaraan hij ieder jaar enthousiast meewerkt. Afgelopen dinsdagavond volgt hij samen met zo’n veertien anderen een lascursus voor beginners.

Kwaliteit waarborgen

De cursus wordt gegeven in de Vlasschuur aan de Flevoweg bij Vollenhove, tevens de thuisbasis van twee wagenbouwgroepen. Voor het vierde jaar wordt dit georganiseerd, vertelt de voorzitter van de V.V.V.V. Claudia Lassche. “We begonnen klein, met behulp van subsidies, met als doel de brug tussen het Jeugdcorso en het ‘volwassen Corso’ te verkleinen. Vanaf 2022, toen we op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco kwamen te staan, pakten we het groter aan.”

“Dit jaar zijn er workshops over verzekeringen en EHBO’’, licht Dominique Santbergen-Schurink toe. Zij is verantwoordelijk vanuit de organisatie. ‘‘Dik Kusters, kunstenaar en jurylid van ons mooie Corso, bespreekt in het college ‘Corso is KUNST’ op zaterdag 25 mei hoe je een wagen optimaal vormgeeft en in de kleuren krijgt. De workshops zijn gratis te volgen, opgeven kan via onze website. Het is bedoeld voor een ieder die mee wil gaan doen aan het Corso.”

Claudia Lassche: “Op deze manier werken we aan doorstroom, kennisoverdracht en het waarborgen van de kwaliteit.” De deelnemers aan de lascursus krijgen allemaal een goodiebag cadeau, met bijvoorbeeld lashandschoenen. De avond wordt mede mogelijk gemaakt door Sterk Techniekonderwijs, gemeente Steenwijkerland, Laveno Metaalbewerking, Suplacon en GT Lastechniek.

Kennis laten maken

Matthijs Post, eigenaar bij Laveno Metaalbewerking, is één van de docenten. “Harstikke leuk joh dit”, reageert hij na afloop. “Dit jaar is er meer jeugd, dat is weer heel anders. De meesten hebben nog nooit gelast. We hebben ze geleerd om de elektroden te starten en om de eerste lasjes te leggen. Bij de vervolgavond maken ze een brug waarop ze moeten kunnen staan.”

Post vindt het mooi werk, maar staat er ook met een duidelijke missie. “Uiteindelijk wil je dat er een nieuwe groep voor het Corso ontstaat. Afgelopen Corso deden er elf groepen mee. Er moeten groepen bij, dat is het doel. We hopen dat de cursisten zelfredzaam worden en op een gegeven moment een groep oprichten. Daarnaast wil ik ze kennis laten maken met de metaalsector. Hoe geweldig zou het zijn wanneer ze er iets mee willen doen.”

Mick Konterman (16) uit Zwartsluis vindt het in ieder geval interessant. Sinds afgelopen jaar helpt hij bij de groep De Vereniging. “Via via kwam ik daar terecht. Ik kende bijna niemand, nu de meesten al wel. Het volk is gezellig om mee samen te werken. Je doet ook iets met je handen, iets creatiefs. Daar houd ik van.” Hoe ging het lassen? “Ik had nog niet eerder gelast, dus het was eerst moeilijk. Nu weet ik deels hoe het moet. Het lijkt me handig om te kunnen.”

Opgeven voor de cursus ‘Lassen voor gevorderden’ kan nog steeds. Deze vindt plaats op woensdagavond 29 mei en woensdagavond 5 juni. Ook voor de colleges ‘Corso EHBO’, en ‘Corso is KUNST’ op zaterdag 25 mei kan dat nog. Aanmelden kan via https://vvvv-vollenhove.nl/corso-college-workshops-en-cursussen/