Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken

V.V.V.V.

Het is november 1904. Enkele inwoners van Vollenhove schrijven een brief aan het gemeentebestuur. Zij willen dat de jaarlijkse kermis wordt aangepast. Deze kermis loopt nogal eens uit de hand door drankgebruik en door ruzies. De meeste inwoners zijn daarom wel klaar met de kermis en willen liever een beschaafd volksfeest voor iedereen uit Vollenhove. Het gemeentebestuur is het daarmee eens en het volksfeest komt er op 31 augustus. De organisatie ervan wordt in handen gelegd van een in 1905 speciaal opgerichte vereniging: de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken, kortweg de 4V’s genoemd.

De Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) is een vereniging bestaande uit meer dan 5000 leden. Deze leden wonen niet alleen in Vollenhove, maar die wonen verspreid over het hele land. Door hun bijdrage maken ze het mogelijk dat de wagenbouwers elk jaar hun creativiteit los kunnen laten op weer een nieuwe schepping: een praalwagen in het Bloemencorso Vollenhove.

De vereniging, met een 10-koppig bestuur, wordt ondersteund door nog eens ruim honderd andere vrijwilligers. De V.V.V.V organiseert niet alleen het Bloemencorso Vollenhove. Zo organiseren ze meerdere activiteiten en feesten die in de week voorafgaand het Bloemencorso plaatsvinden. Maar ook door het jaar heen organiseert de V.V.V.V. diverse activiteiten. Zo is er ook het traditionele Pinksterrijden, waarbij de jeugd van Vollenhove en omstreken op versierde platte karren achter de tractors door het Land van Vollenhove trekt. Andere evenementen zijn het Frommelcorso en het paaseieren zoeken.